Ανάλυση Μαλλιών

Ένας Νέος δρόμος για Υγεία & Ευεξία!

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η ποσότητα των αποθηκευμένων Μετάλλων & Ιχνοστοιχείων στο σώμα μας επηρεάζει την παχυσαρκία, την καρδιά, τη μνήμη, την αδυναμία, την ανάπτυξη ή τις ασθένειες; Η απάντηση είναι Ναι! Ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ολοκληρωτικά χωρίς αυτά. Τις περισσότερες φορές μάλιστα που έχουμε έλλειψη ή περίσσεια δεν το γνωρίζουμε, αλλά το σώμα μας το δείχνει με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μία ανάλυση Ιχνοστοιχείων & Μετάλλων μέσω μαλλιών, έχει περισσότερες πιθανότητες να ανιχνεύσει την αιτιολογία χρόνιων παθήσεων, παρά η ανάλυση αίματος. Στην ανάλυση διαφαίνονται τα αποθηκευμένα στο σώμα Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία των τελευταίων τριών με πέντε μηνών. Ανάλογα με τη περίσσεια ή έλλειψή τους και φυσικά τη σύγκρισή τους με τα φυσιολογικά επίπεδα, διακρίνονται τα αίτια χρόνιων και πιθανών μελλοντικών παθήσεων. Με άλλα λόγια, μια ανισορροπία μας υποδεικνύει την πάθηση.

Εκτός από μία ασθένεια η οποία μπορεί να μας προκαλέσει κάποιο είδος δυσαπορρόφησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους είμαστε ικανοί να διακρίνουμε. Μεγάλη σημασία έχουν οι Ανταγωνιστές και η καθημερινή διατροφή που ακολουθούμε! Το Ασβέστιο (Ca) για παράδειγμα έχει υπέρμετρους ανταγωνιστές, όπως είναι το Μαγνήσιο (Mg), ο Φώσφορος (P), το Κάλιο (P), το Νάτριο (Na), ο Σίδηρος (Fe) κ.α.. Ανάλογα με τη γενετική μας προδιάθεση, το κάθε Ιχνοστοιχείο απορροφάται διαφορετικά από άτομο σε άτομο.

Η Μέθοδος είναι φυσικά ανώδυνη και τα αποτελέσματα δεν μεταβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες. Το μόνο που απαιτείται είναι λίγα μαλλιά κομμένα κοντά στη ρίζα, πάχους τριών περίπου χιλιοστών. Τα μαλλιά είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης. Τις αναλογίες των Ιχνοστοιχείων που βρίσκουμε από αυτά τις μετράμε με Φασματογράφο Ακτίνων Χ. Μία μέθοδος πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας. Από τη μέθοδο αυτή διαφαίνεται επίσης η λειτουργικότητα των οργάνων, ο μεταβολικός μας κύκλος και οι επιπτώσεις της διατροφής μας στο σώμα.

Σκοπός μας τώρα είναι να σας πληροφορήσουμε όσον αφορά τη σημαντικότητα ορισμένων εκ των Ιχνοστοιχείων - Μετάλλων, ώστε να βελτιώσετε και την Ευεξία σας!

ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μαγνήσιο (Mg)

Είναι ένα ενδοκυττάριο μεταλλικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν πολλά βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Προκειμένου όμως αυτά να λειτουργήσουν, χρειάζονται μαγνήσιο.

Έλλειψη Μαγνησίου & Καρδιαγγειακά

Η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά την καρδιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου, ίσως να αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης, ο διαβήτης και το στρες.

Διαιτητικές πηγές

Το μαγνήσιο υπάρχει σε µεγάλη ποικιλία από τροφές. Οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν το περισσότερο μαγνήσιο, ενώ το κρέας περιέχει ελάχιστο. Πιο αναλυτικά, το µαγνήσιο υπάρχει στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στους λιναρόσπορους, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα φιστίκια Αιγίνης, στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις μπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρια, στα αµερικάνικα φασόλια, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα.

Σελήνιο (Se)

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Λόγω της αντιοξειδωτικής του ιδιότητας, το σελήνιο θεωρείται ότι προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από τοξικά μέταλλα, τα οποία σχετίζονται με την αθηρογένεση, όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αρσενικό, αποκλείοντας τα μέταλλα που προκαλούν οξειδωτική καταστροφή ή δημιουργώντας ανενεργά συγκροτήματα μετάλλων.

Ένας ακόμη ρόλος του Σεληνίου

Επίσης, σημαντικός είναι ο ρόλος του σεληνίου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Καθώς το σελήνιο είναι αντιοξειδωτική ουσία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και συμβάλλει στην προστασία από ιώσεις. Τέλος, το σελήνιο θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στον θυρεοειδή αδένα και συγκεκριμένα στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Πηγές

Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας) και τα ζωικά προϊόντα όπως τα εντόσθια, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα δημητριακά και τέλος τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ψευδάργυρος (Zn)

Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη συγκέντρωση στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τον σίδηρο, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και ιώσεις, και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων. Ο ρόλος του στη σύνθεση του DNA και στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, τον καθιστά στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία. Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Τι δείχνουν οι Μελέτες

Έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δείχνουν ότι η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Συμβουλευτική Ομάδα για τον Ψευδάργυρο (IZiNCG) έχει εκτιμήσει, πως ο επιπολασμός της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι 31% παγκοσμίως, ενώ κυμαίνεται από 4% έως 73%, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεπάρκειας και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου να εμφανίζονται κυρίως στις χώρες της Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Έχει εκτιμηθεί πως το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες με υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας, με πιο ευπαθείς ομάδες τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε ψευδάργυρο. Τα προγράμματα συμπληρωματικής χορήγησης ψευδαργύρου, που έχουν πραγματοποιηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχει φανεί πως οδηγούν σε μειωμένη συχνότητα και σοβαρότητα της διάρροιας, της πνευμονίας και ενδεχομένως της ελονοσίας, και σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στα παιδιά.

Ο Ψευδάργυρος στα Τρόφιμα

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος τροφίμων. Οι πλουσιότερες πηγές είναι οι υψηλές σε πρωτεΐνη τροφές. Το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί) περιέχει περισσότερο ψευδάργυρο από ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά, με εξαίρεση τα στρείδια, που προσφέρουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Το κοτόπουλο είναι επίσης καλή πηγή, όμως τα σκουρόχρωμα τμήματά του περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο συγκριτικά με τα ανοιχτόχρωμα.

Άλλες σημαντικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα φιστίκια, το φιστικοβούτυρο, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα προϊόντα τους και τα γαλακτοκομικά. Τα φυτικά οξέα που βρίσκονται σε τροφές φυτικής προέλευσης δεσμεύουν τον ψευδάργυρο και εμποδίζουν την απορρόφησή του. Έτσι, τα άτομα που αποκλείουν το κρέας από τη διατροφή τους πρέπει να συμπεριλαμβάνουν γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, προκειμένου να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου.

Ιώδιο (I)

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα κι εκεί χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών τριδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Έτσι αποτελεί μέρος των ορμονών αυτών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποταμιεύει ενέργεια, δηλαδή τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Έλλειψη Ιωδίου

Δυστυχώς, η έλλειψη ιωδίου αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας. Η έλλειψη ιωδίου συνεχίζει να εμφανίζεται ακόμα στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έλλειψη ιωδίου ενός ατόμου μπορεί να το επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Μετά από πολλούς μήνες ανεπάρκειας είναι δυνατό να αναπτυχθεί υποθυρεοειδισμός, βρογχοκήλη και μειωμένη διανοητική λειτουργία.

Ιώδιο & Διατροφή

Το ιώδιο δεν βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα αλλά πολύ καλές πηγές ιωδίου είναι τα φύκη, τα θαλασσινά, τα ψάρια (π.χ. μύδια, στρείδια, σαρδέλες, αστακός, μπακαλιάρος κ.ά.) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βέβαια η πρόσληψη ιωδίου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της κάθε περιοχής. Δηλαδή περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα παράγουν προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ιώδιο σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν είναι κοντά σε θαλασσινό νερό. Μια άλλη πηγή ιωδίου είναι έτοιμα φαγητά, στα οποία έχει γίνει νωρίτερα προσθήκη ιωδιούχου αλατιού, καθώς κι η χρήση επιτραπέζιου ιωδιούχου αλατιού.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ

Ψάρια και Υδράργυρος (Hg)

Ο υδράργυρος φτάνει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ποταμούς, αφενός εξαιτίας βιομηχανικής μόλυνσης από εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμη ύλη, αφετέρου μέσω ορισμένων πετρωμάτων που απελευθερώνουν υδράργυρο. Έτσι λοιπόν, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σε μολυσμένους υδάτινους ορίζοντες, ο υδράργυρος δε θα μπορεί να μην έχει ανάλογη επίπτωση και στα ψάρια.

Σημαντικές Έρευνες

Οι πρώτες ενδείξεις από διάφορες μελέτες, δείχνουν ότι η έκθεση στον υδράργυρο στην Ευρώπη είναι ισοδύναμη με αυτήν στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι 1 στις 6 γυναίκες μπορεί να γεννήσει ένα παιδί προσβεβλημένο από υδράργυρο. Ποικίλες είναι και οι έρευνες στην Ελλάδα που έχουν επισημάνει τα υψηλά, αλλά εντός των ασφαλών ορίων, επίπεδα υδραργύρου σε υδροφόρους ορίζοντες, όπως στον ποταμό Νέστο και στο Δέλτα του Αξιού.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), με αφορμή ένα σύνολο παρομοίων δημοσιευμάτων πραγματοποίησε μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν ψάρια που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Ο ξιφίας της Μεσογείου έχει 25πλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα ψάρια που μελετήθηκαν.
  • Ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως έχει διπλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας περίτρανα τη μεγάλη επιβάρυνση της Μεσογείου με τοξικά.

Οι Συνέπειες του Υδραργύρου στον Οργανισμό:

Ο υδράργυρος αποτελεί ένα μέταλλο το οποίο ταξιδεύει παγκοσμίως και επικάθεται και στο έδαφος και στο νερό. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι σε παράκτιες περιοχές μεσογειακών χωρών και της Αρκτικής, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης της Εξάπλωσης της Επίδρασης Υδραργύρου της Ε.Ε, υπάρχει συνεχής έκθεση στον υδράργυρο, σε συνιστώμενα ασφαλή επίπεδα ή και πάνω από αυτά.

Ο μικροβιακός μεταβολισμός του οδηγεί στο μεθυλυδράργυρο, ένα παράγωγο ακόμη πιο τοξικό. Ο μεθυλυδράργυρος έχει την ικανότητα να συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς (βιοσυσσώρευση) και στην τροφική αλυσίδα (βιομεγένθυση). Έχει την ιδιότητα να προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Επιπλέον, η συσσώρευση του υδραργύρου στον οργανισμό, λόγω του ότι αυτός δρα ως νευροτοξίνη, μπορεί να είναι υπαίτια για αλλαγές στη συμπεριφορά, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, νεφρική δυσλειτουργία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Αυτά ήτανε μόλις πέντε από τα 20 Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία που μπορεί να προσφέρει η Ανάλυση. Σε συνδυασμό με Συμπληρώματα, ειδικά σκευάσματα για Αποτοξίνωση και μία καλύτερη Διατροφή, η εσωτερική ισορροπία που θα επέλθει, θα μπορέσει να μας δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε! Το Τεστ Οξειδωτικού Στρες και το Τεστ Δυσανεξίας Τροφών μας δίνουν τη δυνατότητα για μια ακόμη πληρέστερη εικόνα της κατάστασης του σώματός μας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία & τεχνογνωσία να κατανοήσουμε πληρέστερα τη λειτουργία ενός από τα πιο μυστήρια φυσικά συστήματα. Αυτό του Ανθρώπινου Σώματος.

Ακόμη και όταν όλα φαίνονται δύσκολα και αξεπέραστα, όλα ξαφνικά απλουστεύουν, όσο εισχωρούμε βαθύτερα, στον Κόσμο των Ιχνοστοιχείων!>