Ανάλυση Μαλλιών και Βαρέα Μέταλλα

Η αλόγιστη χρήση βαρέων μετάλλων στη βιομηχανία όπως υδραργύρου, μολύβδου, καδμίου, αρσενικού κ.ά. έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση όλης της τροφικής αλυσίδας.

Βαρέα μέταλλα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στο χώμα και στον αέρα. Είναι παρόντα σε κάθε τομέα του σύγχρονου καταναλωτισμού, από τα δομικά υλικά μέχρι τα φάρμακα, καλλυντικά, τα καύσιμα, τις τροφές, τις ενεργειακές λάμπες, τις μπαταρίες κ.α. Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση, τα παραγόμενα τρόφιμα είναι σαφώς πιο επιβαρημένα σε βαρέα μέταλλα. Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα σε ποσοστό που αγγίζει το 1000% είναι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, όπως έδειξε έρευνα σοκ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ξιφίας Μεσογείου (πιθανόν και άλλων περιοχών) είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο (έως και 25πλασια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με ψάρια που διερευνήθηκαν). Ο καπνιστός σολομός Ελληνικής Προελεύσεως, έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο από ότι τα άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας την μέγιστη επιβάρυνση με τοξικά που δέχεται καθημερινά η Μεσόγειος θάλασσα. Ο σολομός από Φιόρδ Νορβηγίας αγορασμένος από Κατάστημα Βιολογικών, δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από άλλα είδη σολομού (πλην του Ελληνικού) και συνεπώς η πιο αυξημένη τιμή του πιθανόν να μην ταυτίζεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές.

Τα βαρέα μέταλλα δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας επιφέροντας σοβαρές νόσους. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας δεσμεύονται από υδροθειικές ομάδες πρωτεϊνών, προκαλώντας αλλαγή της ενζυματικής τους δράσης. Σχεδόν όλα τα οργανικά συστήματα εμπλέκονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό σύστημα, το Περιφερικό Νευρικό σύστημα, το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον οργανισμό ο μόλυβδος προκαλεί διαταραχές στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, αναιμία, προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στο ήπαρ. Ο μόλυβδος, εμποδίζει την σύνθεση της αίμης. Ειδικότερα, προκαλεί στα ερυθρά αιμοσφαίρια, μείωση της δράσης του ενζύμου αφυδρογονάση του δ-αμινολεβουλινικού οξέος. Η τοξικότητα του μολύβδου έχει συνδεθεί με αυτόματη έκτρωση και ανωμαλίες στη έμμηνο ρύση αλλά δεν είναι βέβαιο ότι συσχετίζεται με τερατογενέσεις. Ορισμένοι ερευνητές, ανέφεραν κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων του μολύβδου της ατμόσφαιρας και κάποιων συγγενών δυσπλασιών.

Ο υδράργυρος προκαλεί διαταραχές συμπεριφοράς, αλλοιώσεις στην οπτική οξύτητα, προβλήματα στη νεφρική λειτουργία ενώ το κάδμιο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και νεφρικές βλάβες, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα, ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων. Τελευταία στην Αμερική απεδείχθη ότι η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει προξενήσει πάρα πολλά συμπτώματα τα τελευταία χρόνια στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής: ALS, Parkison, σωματονευρικές παθήσεις, σύνδρομο κωπόσεως. Ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί επίσης ότι προκαλεί κυτταροτοξικότητα και οξειδωτικό stress, αυξάνει την έκκριση βήτα-αμυλοϊδούς και προάγει την ανεπάρκεια ενεργού ψευδαργύρου σε ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer's, καθώς επίσης προκαλεί μείωση των επιπέδων λιθίου το οποίο προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ενάντια στην περίσσεια του γλουταμικού οξέος.

Ατμοί υδραργύρου από τα σφραγίσματα των δοντιών των ανθρώπων διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη, ενώνονται με σουλφυδριλικές ομάδες - SH (sulphydryl) ενζύμων (κυστεϊνη δυοξυγενάση CDO, γ-γλουταμίλτρασπεπτιδάση CGC), με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας αυτών, και επιπλέον παράγουν θειϊκούς μεταβολίτες με μεγάλη τοξικότητα που το σώμα είναι ανίκανο να αποβάλλει.

Ο υδράργυρος και ο μόλυβδος παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασθένεια του αυτισμού. Έρευνες στο εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι 9 στα 10 παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα αυτισμού στην Αμερική έχουν προσβληθεί από βαρέα μέταλλα. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για την ίδια ποσότητα μολύβδου στον οργανισμό, ο κίνδυνος δηλητηρίασης στα παιδιά είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι στους ενήλικες. Νεαρά άτομα που εκτίθενται στον μόλυβδο μπορούν να παρουσιάσουν νοητική καθυστέρηση, δυσκολία μάθησης, μειωμένη συγκέντρωση, επιθετικότητα και καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης.

Η ανάλυση μαλλιών είναι ένας ισχυρός οδηγός για τους γονείς που ψάχνουν θεραπείες για ADHD, Ελλειμματική Προσοχή ή Υπερκινητικότητα. Η ανάλυση μαλλιών θεωρείται η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων σε σχέση με ανάλογη εξέταση που γίνεται στο αίμα και στα ούρα. Eάν δεν ανιχνευτούν και απομακρυνθούν με κατάλληλες αγωγές έγκαιρα τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστο πόνο και διαταραχή της υγείας μας.