Γιατί «χάνεται» η υγεία

Στην σύγχρονη εποχή, όπου το προσδόκιμο της ζωής είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν περισσότερες ασθένειες από ποτέ. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ρύπανση, περιβαλλοντικές συνθήκες, DNA-κληρονομικότητα, κακή διατροφή, τρόπος ζωής κ.ά. Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος. Η έλλειψη των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα.

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι τα πρώτα από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που χάνονται κατά την επεξεργασία και την έκθεση των φυτών σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Ιδανικά, θα έπρεπε να παίρνουμε όλα τα στοιχεία από την διατροφή μας, αυτό είναι όμως κάτι που σπανίως είναι εφικτό, καθώς οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι καλλιέργειας, τα εντομοκτόνα και τα ταλαιπωρημένα εδάφη, μειώνουν την περιεκτικότητα των τροφών σε μέταλλα (Hong SR et. al. 2009, HTMA Balancing Body Chemistry).

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε μία πολύ μεγάλη μείωση των ιχνοστοιχείων σε πέντε βασικές κατηγορίες τροφίμων (Λαχανικά, Φρούτα, Κρέας, Τυρί, Γαλακτοκομικά) από το 1940 έως και το 2002:

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Γιατί «χάνεται» η υγεία

THE MINERAL DEPLETION OF FOODS AVAILABLE TO US AS A NATION (1940-2002) - A Review of the 6th Edition of McCance and Widdowson.

Η απώλειά τους από την τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ένα κύτταρο του οργανισμού μας για να λειτουργήσει χρειάζεται 15 βασικά ιχνοστοιχεία, σε ποσότητες «ίχνη» για το σώμα. Η ίδια η λέξη «ίχνος + στοιχείο» προσδίδει την σημασία της για τον άνθρωπο. Υπάρχουν σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στο σώμα (αποτελώντας το 0,01 % του συνολικού σωματικού βάρους) και παρόλα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη υγεία και τις καταστάσεις νοσηρότητας (HTMA Balancing Body Chemistry).

“Αν λείψουν λίγα χιλιοστά ή ακόμη και εκατομμυριοστά του γραμμαρίου από τα στοιχεία αυτά, μπορεί η έλλειψη αυτή να μας οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Η κατανόηση του τρόπου δράσης ορισμένων ιχνοστοιχείων μπορεί να φέρει τη θεραπεία πολλών και σοβαρών ασθενειών όπως είναι η σχιζοφρένεια, η στειρότητα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι άνοιες ακόμη και ο καρκίνος.”

Γεώργιος Ε. Μανουσάκης, «Τα ιχνοστοιχεία στην υγεία του ανθρώπου», 1992

Η σημασία ανίχνευσης των ιχνοστοιχείων και η ισορροπημένη διατροφή

Πρόσφατα, καθώς η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων έχει τονιστεί στην διαχείριση της παχυσαρκίας, η κλινική σημασία της ανάλυσης μαλλιών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στην ισορροπία, στην έλλειψη ή την περίσσεια των ιχνοστοιχείων (Shin et al., 2004). Η έλλειψή τους δρα σε πολλαπλά επίπεδα πάνω στα όργανα και τον συνδετικό ιστό προξενώντας φθορές στον οργανισμό. Ακόμη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η εξασφάλιση των σημαντικών ιχνοστοιχείων είναι κρίσιμη για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της γήρανσης (Bartali et al., 2006a), χρησιμοποιούνται πολλές αξιολογήσεις μετάλλων.

Η ανίχνευση ιχνοστοιχείων μέσω των μαλλιών απευθύνεται στα εξής κλινικά σημάδια και συμπτώματα:

  1. το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (Cho et al., 2007a)
  2. η παχυσαρκία (Seo, 2005)
  3. ο διαβήτης (Skalnaya & Demidov, 2007)
  4. τα ενδοκρινολογικά προβλήματα (Miekeley et al.,2001)
  5. το μεταβολικό σύνδρομο (Corica et al., 2006)
  6. εμμηνοπαυσιακή γυναίκα (Cho et al., 2007b)
  7. καθυστερημένη ανάπτυξη ύψους και βάρους (Park & Shin, 2004)
  8. βιολογική γήρανση και εκφυλισμός (Batzevich, 1995; Gentile et al., 1981)

Η διατροφή με βάση τις ελλείψεις του οργανισμού είναι μία πολύ καλή αρχή για την ενίσχυση της υγείας. Σύμφωνα με τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία και την διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Συγκεκριμένα κατά 55%. Τα υπόλοιπα ποσοστά είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες (20%), η κληρονομικότητα (15%) και οι υπηρεσίες υγείας (10%)(Ε.Ν. Weiner.Valeology, 2001).

“Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας” Ιπποκράτης

Η στοχευμένη και εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα τις ελλείψεις σας μπορεί να αποκαταστήσει τις βιοχημικές ισορροπίες στο σώμα σας με τελικό αποτέλεσμα την υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα στο εξωτερικό η λήψη στοχευμένων συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον μέρος πολλών θεραπειών. Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν πρέπει πλέον να αφορά μόνο τις θερμίδες που καταναλώνει, αλλά τις ελλείψεις και δυσαναλογίες των ιχνοστοιχείων που έχει. Οι δίαιτες πείνας γίνονται σταδιακά παρελθόν. Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται στον τομέα αυτό.

Ισορροπία σημαίνει υγεία.

Τσέρης Αλέξανδρος

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος