Γιατί «χάνεται» η υγεία

Στην σύγχρονη εποχή, όπου το προσδόκιμο της ζωής είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η υγεία φαίνεται να δηλώνει… απούσα, καθώς υπάρχουν περισσότερες ασθένειες από ποτέ.

Γιατι όμως «χάνεται» η υγεία; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ρύπανση, περιβαλλοντικές συνθήκες, DNA-κληρονομικότητα, κακή διατροφή, τρόπος ζωής κ.α. Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος. Αυτός είναι η έλλειψη των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα.

Η ιστορική μείωση των ιχνοστοιχείων στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με μελέτες και τον πίνακα που βλέπετε παραπάνω, παρατηρούμε την απίστευτη έλλειψη ιχνοστοιχείων σε πέντε βασικές κατηγορίες τροφίμων (Λαχανικά, Φρούτα, Κρέας, Τυριά, Γαλακτοκομικά).

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι τα πρώτα από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που χάνονται κατά την επεξεργασία και την έκθεση των φυτών σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Η απώλειά τους από την τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Η ίδια η λέξη «ιχνος+στοιχείο» προσδίδει την σημασία της για τον άνθρωπο. Ένα κύτταρο του οργανισμού μας για να λειτουργήσει χρειάζεται 15 βασικά ιχνοστοιχεία, σε ποσότητες «ίχνη» για το σώμα. Αν λείψουν λίγα χιλιοστά ή ακόμη και εκατομμυριοστά του γραμμαρίου από τα στοιχεία αυτά, μπορεί η έλλειψη αυτή να μας οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Η κατανόηση του τρόπου δράσης ορισμένων ιχνοστοιχείων μπορεί να φέρει τη θεραπεία πολλών και σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η σχιζοφρένεια, η στειρότητα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι άνοιες ακόμη και ο καρκίνος.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, Γεωργίου Μανουσάκη.

Η έλλειψή τους δρα σε πολλαπλά επίπεδα πάνω στα όργανα και τον συνδετικό ιστό προξενώντας φθορές στον οργανισμό. Η στοχευμένη και εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα τις ελλείψεις μπορεί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στο σώμα με την βοήθεια των συμπληρωμάτων φυσικά. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα στο εξωτερικό η λήψη στοχευμένων συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον μέρος πολλών θεραπειών.

Η διατροφή ενός ανθρώπου δεν πρέπει πλέον να αφορά μόνο τις θερμίδες που καταναλώνει, αλλά τις ελλείψεις και δυσαναλογίες των μετάλλων που έχει. Οι δίαιτες πείνας γίνονται σταδιακά παρελθόν. Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται στον τομέα αυτό.

Η διατροφή με βάση τις ελλείψεις του οργανισμού είναι μία πολύ καλή αρχή για την ενίσχυση της υγείας. Σύμφωνα με τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία και την διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα κατά 60%. Τα υπόλοιπα ποσοστά είναι η κληρονομικότητα (15%), οι περιβαλλοντικές συνθήκες (15%) και οι υπηρεσίες υγείας (10%).

Ισορροπία σημαίνει υγεία.

Του Αλέξανδρου Τσέρη