Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο μεταβολισμός μας μπλοκάρει και δεν μπορούμε να πάρουμε ή να χάσουμε εύκολα κιλά; Για να λύσουμε αυτό το ερώτημα, θα χρειαστεί να θυμηθούμε τι αποτελεί τον μεταβολισμό μας.
Όπως ήδη γνωρίζετε ο μεταβολισμός διακρίνεται σε δύο σκέλη, τον αναβολισμό και τον καταβολισμό. Ο αναβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις σύνθεσης πολύπλοκων ουσιών και απορρόφησης ενέργειας. Ενώ ο καταβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις διάσπασης πολύπλοκων χημικών ουσιών σε απλούστερες και παράλληλη απόδοση ενέργειας.
Ο οργανισμός ενός ατόμου που αδυνατεί να χάσει βάρος λειτουργεί κυρίως βάσει των αναβολικών αντιδράσεων. Δηλαδή, απορροφά ενέργεια. Ο αναβολισμός υπερέχει του καταβολισμού σε αυτή τη περίπτωση.
Το αντίθετο συμβαίνει σε άτομα που δεν μπορούν να πάρουν εύκολα βάρος. Έχουν λεπτά άκρα, χαμηλό ΔΜΣ και ο μεταβολισμός τους στηρίζεται στις καταβολικές αντιδράσεις.
Ο λόγος (εκτός της γενετικής προδιάθεσης) οφείλεται στην έλλειψη των κατάλληλων ιχνοστοιχείων που συμμετέχουν στις βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα κύτταρα.
Ιχνοστοιχεία είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες, άλατα) που αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε ελάχιστες ποσότητες, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών του μεταβολισμού.
Συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μεταβολική διαδικασία στο σώμα, παρέχουν δομική υποστήριξη στα οστά και στα δόντια, και διατηρούν την οξεοβασική ισορροπία του σώματος, την υδατική - ηλεκτρολυτική ισορροπία και συνεισφέρουν στην λειτουργία του νευρικού (μετάδοση νευρικών σημάτων), του μυϊκού (μυϊκή συναρμογή) συστήματος και στην δράση των ενζύμων.
Ιδανικά, θα έπρεπε να παίρνουμε όλα τα στοιχεία από την διατροφή μας, αυτό είναι όμως κάτι που σπανίως είναι εφικτό, καθώς οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι καλλιέργειας, τα εντομοκτόνα και τα ταλαιπωρημένα εδάφη, μειώνουν την περιεκτικότητα των τροφών σε μέταλλα. Hong et al. 2009, HTMA BALANCING BODY CHEMISTRY.
Ορισμένα ιχνοστοιχεία ρυθμίζουν την διαδικασία του αναβολισμού (περίσσεια βάρους) και άλλα του καταβολισμού (απώλεια βάρους).
Ανάλογα το είδος των ιχνοστοιχείων που έχουν αποθηκευτεί στο σώμα, ο μεταβολισμός ενός ατόμου είναι περισσότερο αναβολικός και λιγότερο καταβολικός ή το αντίστροφο.
H διαταραχή της ισορροπίας, δηλαδή η περίσσεια ή έλλειψη των ιχνοστοιχείων, μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές και ασθένειες (Cambell, 2001). Ο κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας ρόλος των ιχνοστοιχείων γίνεται εύκολα αντιληπτός από το γεγονός ότι η ανεπάρκειά τους έχει ως συνέπεια την εμφάνιση σοβαρών ανωμαλιών στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι η εξασθένηση του ανοσολογικού συστήματος, η καρκινογένεση, η εμφάνιση διαβήτη, οι καρδιοπάθειες, η τύφλωση κ.ά. Καθώς η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων έχει τονιστεί στην διαχείριση της παχυσαρκίας, η κλινική σημασία της ανάλυσης μαλλιών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στην ισορροπία των ιχνοστοιχείων (Shin et al., 2004). Η ανίχνευση της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων στο σώμα είναι μια χρήσιμη πρακτική ως διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης στην κλινική πράξη και το στάδιο της εκάστοτε ασθένειας (Marshall, 2008).
Για να ανιχνεύσουμε την ποσότητα και το είδος τους χρησιμοποιείται η Ανάλυση M.A.H. (Multielemental Analysis of Hair). Η M.A.H. είναι μια φυσικοχημική ανάλυση μαλλιών με τη μέθοδο φασματομετρίας της ατομικής απορρόφησης μέσω των ακτίνων Χ. Ένα μικρό δείγμα μαλλιών αρκεί για να μάθουμε την αναλογία των ιχνοστοιχείων στο σώμα. Γνωρίζοντας ακόμη καλύτερα την δομή του οργανισμού, είμαστε πλέον σε θέση να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής προς ένα βέβαιο όφελος. Η διατροφή με βάση τα ιχνοστοιχεία αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την πρόληψη μελλοντικών και θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Η διατροφή είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας του σώματος. Σε συνδυασμό με την γυμναστική τα οφέλη είναι τεράστια τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.