Δυσβακτηρίωση

Ένας από τους πιο διαδεδομένους λόγους της κακής απορρόφησης των μετάλλων στον οργανισμό των ενηλίκων και των παιδιών είναι η δυσβακτηρίωση (αλλαγή της συνήθους μικροχλωρίδας λεπτού και παχέος εντέρου).

Η ποσότητα της παθογόνου χλωρίδας (σταφυλόκοκκοι, εντεροβακτηρίδια, ζύμες) αυξάνει και η ποσότητα της φυσιολογικής χλωρίδας (bifid βακτηρίου και lactobacterium, κ.λπ.) μειώνεται. Έτσι χειροτερεύει η πέψη των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Η σύνθεση των βιταμινών διαταράσσεται. Η απορρόφηση των μετάλλων καθίσταται δυσκολότερη. Η ανάλυση των μαλλιών των ασθενών που πάσχουν από δυσβακτηρίωση, δείχνει σοβαρή έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου και μαγγανίου. Η δυσβακτηρίωση μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, εντερικές λοιμώξεις, αλλεργίες, παθήσεις του ανοσοποιητικού, διαβήτη.

Η δυσβακτηρίωση θεραπεύεται δύσκολα. Βασικές αρχές για την αντιμετώπισή της είναι η ισορροπημένη διατροφή, η ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας, η αντιμετώπιση έλλειψης παγκρεατικών ενζύμων, η απομάκρυνση των τοξινών και αλλεργιογόνων ουσιών, η ρύθμιση της λειτουργίας του παχέος εντέρου και η μείωση της αύξησης των παθογόνων βακτηρίων.

Αναζωογόννηση

Διατήρηση Υγείας & Ευεξίας