Γιατί είναι σημαντική η ανίχνευση των μετάλλων;

Πολύ σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις σε έναν οργανισμό εξαρτώνται από τα μέταλλα. Αν αυτά είναι σε έλλειψη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ένζυμα δεν «λειτουργούν σωστά».

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη (ψευδάργυρος, μαγγάνιο, ιώδιο, σίδηρος), την αιμοποίηση (σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, κοβάλτιο), τη σύνθεση του συνδετικού ιστού (χαλκός, μαγγάνιο), καθώς και για την οστεοποίηση (ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο). Συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών (χρώμιο, ψευδάργυρος) και στην λειτουργία της καρδιάς (κάλιο). Προστατεύουν τον οργανισμό από επιβλαβείς εξωτερικούς ρύπους (σελήνιο, θείο). Ο καθένας μας μπορεί να έχει έλλειψη από χρήσιμα στοιχεία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό όπως η έλλειψη μετάλλων στη διατροφή σας, η κακή απορρόφηση, η λήψη φαρμάκων, οι χρόνιες ασθένειες, οι αγχωτικές καταστάσεις. Ανεπάρκεια μετάλλων μπορεί να γίνει μεγαλύτερη όταν εργάζεστε σκληρά και ως εκ τούτου ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερα μέταλλα από ό, τι συνήθως.

Επιβλαβή στοιχεία ιδίως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος συνεχώς δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας μέσω τροφών νερού και αέρα. Μπορούν να προκαλέσουν χρόνια δηλητηρίαση και διαταράσσουν το μεταβολισμό των χρήσιμων στοιχείων. Ρύπανση ενός οργανισμού εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους όπως πονοκεφάλους, κόπωση, εγκεφαλοπάθεια και άλλα βαριά νοσήματα. Οι συνέπειες εξαρτώνται από την ποσότητα των βλαβερών στοιχείων στον οργανισμό.

Η έλλειψη ιχνοστοιχείων και η ρύπανση ενός οργανισμού από τοξικά στοιχεία είναι συχνές αιτίες των διαφόρων παθήσεων.

Αναζωογόννηση

Διατήρηση Υγείας & Ευεξίας