Τι Είναι τα Βαρέα Μέταλλα

Βαρέα μέταλλα ονομάζονται τα μέταλλα με πυκνότητα >5g/cm3

Αποτελούν ισχυρούς τοξικούς παράγοντες

Δεν αποικοδομούνται, βιωσυσσωρεύονται και παραμένουν τοξικοί και δηλητηριώδεις για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η τοξική τους δράση στο νερό οφείλεται στην ικανότητα τους να σχηματίζουν χημικές ενώσεις με τα ενζυμα των οργανισμών προκαλώντας την αναστολή της δράσης αυτών.

Τα κυριότερα βαρέα μέταλλα βάση της τοξικότητάς τους είναι τα παρακάτω:

Hg > Cu > Zn > Ni > Pb> Cd > As > Cr > Sn > Fe > Mn

Όρια της Ε.Ε. για την Περιεκτικότητα Βαρέων Μετάλλων στο Νερό:

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αρσενικό As 10 µg/l

Βάριο Ba 1 µg/l

Κάδµιο Cd 5 µg/l

Μόλυβδος Pb 10 µg/l

Νικέλιο Ni 20 µg/l

Σελήνιο Se 10 µg/l

Υδράργυρος Hg

1 µg/l

Χαλκός Cu 2 µg/l

Χρώµιο Cr 50 µg/l

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Αρσενικό: Χρωστικές και χρώματα, εντομοκτόνα/ζιζανιοκτόνα, μεταλλουργική επεξεργασία μετάλλων, γυαλί και κεραμικά.

Χρώμιο και ενώσεις του: Ανοδίωση, τσιμέντο, χρωστικές, χρώματα, επιμεταλλώσεις.

Κοβάλτιο και ενώσεις του: Καταλύτες, ίνες, χρώματα, χαρτί και χαρτοπολτός.

Χαλκός και ενώσεις του: Επιμεταλλώσεις, ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, επεξεργασία επιφανειών, εντομοκτόνα, απόσταξη άνθρακα, οξείδωση κυανιούχων, πλαστικά.

Σίδηρος και ενώσεις του: Αλουμίνιο, επιμεταλλώσεις, χρωστικές, ηλεκτρονικά, διοξείδιο του τιτανίου.

Μόλυβδος και ενώσεις του: Συσσωρευτές, τυπογραφία, εξάτμιση αυτοκινήτων, εκρηκτικά, πυροτεχνήματα, εντομοκτόνα, χρώματα, διυλιστήρια, πετροχημικά. Στον οργανισμό εισέρχεται κυρίως μέσω του αέρα και της τροφής.

Μαγγάνιο και ενώσεις του: Καταλύτες, συσσωρευτές, γυαλί, χρώματα, πυροτεχνήματα.

Υδράργυρος Οργανικός: Η πιο βασική πηγή σε μορφή μόνο-μεθυλ-υδραργύρου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια. Άλλη πηγή είναι τα εμβόλια του κοκκίτη, της διφθερίτιδας, του τετάνου, ηπατίτιδας Β, γρίπης, τα οποία περιέχουν θιμεροσάλη, περιεκτικότητας εθυλ-υδραργύρου 49% (Davidson et al., 2004). Μια δόση εμβολίου δίνει στα παιδιά 12,5-25 μg Hg ανά δόση.

Υδράργυρος Ανόργανος: Ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, εντομοκτόνα, συσσωρευτές, φωτογραφικά, επιστημονικά όργανα, χρώματα, φαρμακευτικά υλικά, χαρτί/χαρτοπολτός, καταλύτες, τσιμέντο, καύση άνθρακα/πετρελαίου.

Κασσίτερος ενώσεις του: Επιμεταλλώσεις.

Ψευδάργυρος και ενώσεις του: Συνθετικές ίνες, επιμεταλλώσεις, χαρτί/ χαρτοπολτός, επεξεργασία ελαστικών.

Βηρύλλιο και ενώσεις του: Πυρηνική βιομηχανία, σιδηρούχα και μη κράματα αεροναυπηγικής.

Νικέλιο και ενώσεις του: Επιμεταλλώσεις, συσσωρευτές, καταλύτες.

Κάδμιο και ενώσεις του: Χρωστικές, χρώματα, επιμεταλλώσεις, πολυμερή.

Συνέπειες Βαρέων Μετάλλων στον Οργανισμό

Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη, ωστόσο κλινικά σημαντική, ιατρική κατάσταση. Εάν η θεραπευτική προσέγγιση της τοξικότητας δεν αναγνωριστεί, ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο, δύναται να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και να φέρει ακόμα και τον θάνατο.

Σχεδόν όλα τα οργανικά συστήματα εμπλέκονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε μικρότερη έκταση, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να προσβάλλει τα οστεο-μυϊκά και αναπαραγωγικά συστήματα.

Η επιρροή στα οργανικά συστήματα καθώς και η σοβαρότητα της τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο βαρύ μέταλλο το οποίο εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο τοξικότητας.

Στοιχεία Και Ειπτώσεις Στον Οργανισμό

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Αρσενικό: Καρδιαγγειακά, πνευµονικά, ανοσολογικά, νευρολογικά, κυκλοφοριακά προβλήµατα διακοπή του κυκλοφοριακού συστήµατος, γάγγραινα.

Βάριο: Γαστροεντερικές διαταραχές, µυϊκή αδυναµία, εµετό, διάρροια, δυσκολίες στην αναπνοή, αυξανόµενη ή µειωµένη πίεση αίµατος, µούδιασµα γύρω από το πρόσωπο, αδυναµία µυών.

Κάδμιο: Πυρετός, οξεία αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα, νεφρικά προβλήματα, οστεοπάθειες κλπ.

Μόλυβδος: Ίλιγγος, οξυθυµία, µυϊκή δόνηση, αλλαγές διάθεσης (κατάθλιψη), αυξανόµενη νευρικότητα, κούραση, ανικανότητα, αδυναµία, προβλήµατα µυών, ενδοκρινικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα κλπ.

Νικέλιο: Υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου πνευµόνων, µύτης, λάρυγγα και του προστάτη, εµβολισµός πνευµόνων, άσθµα και χρόνια βρογχίτιδα, αναταραχές καρδιάς, αλλεργικές αντιδράσεις όπως οι αναφυλαξίες δερµάτων.

Σελήνιο: Απώλεια τρίχας και νυχιών, ζηµία στον ιστό νεφρών και συκωτιού και ζηµία στα νευρικά και κυκλοφορικά συστήµατα.

Χαλκός: Ενόχληση της µύτης, του στόµατος και των µατιών, εµετός, διάρροια, ναυτία, πονοκεφάλους και ίλιγγο, ζηµία στο συκώτι και στα νεφρά.

Υδράργυρος: Μείωση της λειτουργίας του αισθητήριου και του κινητικού νεύρου, κατάθλιψη, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, μυϊκό τρόμο, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στην αυτόνομη λειτουργία (καρδιακός σφυγμός, πίεση αίματος, αντανακλαστικά), εξασθενημένο οπτικοκινητικό συντονισμό, διαταραχές στην ομιλία, άνοια, κώμα και θάνατο.

Χρώμιο: Δερµατίτιδα επαφών, έλκος του δέρµατος, ζηµία στο συκώτι, στο νεφρό, στο κυκλοφοριακό, στους ιστούς νεύρων, έλκη του διαφράγµατος, πνευµονία και άσθµα.

Ανάλυση Βαρέων Μετάλλων

Στην E-asis η ανάλυση βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων πραγματοποιείται με τη μέθοδο της πολυστοιχειακής ανάλυσης τρίχας Multielemental Analysis of Hair(MAH) που πραγματοποείται μέσω φασματομετρίας – ακτίνων Χ δείγματος τρίχας του ενδιαφερόμενου.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η τρίχα αιματώνεται στο θύλακά της, και απορροφούνται μικρο - και μακροστοιχεία. Κατά μήκος μιας τρίχας έχουμε καταγραφές των επιπέδων των στοιχείων σε διάφορες χρονικές στιγμές της ζωής του ατόμου.

Ένα από τα βασικά συστατικά των μαλλιών είναι η κυστεϊνη, η οποία περιέχει σουλφυδριλικές ομάδες - SH (sulphydryl) και δεσμεύει τα ιχνοστοιχεία και τα βαρέα μέταλλα, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας των ενζύμων.

Τα μαλλιά περιέχουν έως 50 φορές περισσότερα ιχνοστοιχεία και βαρέα μέταλλα απ’ ότι το αίμα και τα ούρα

Η ανάλυση μαλλιών είναι ένας ισχυρός οδηγός για τους γονείς που ψάχνουν θεραπείες για ADHD, Ελλειμματική Προσοχή ή Υπερκινητικότητα και πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα.

Διαδικασία Αποτοξίνωσης από Βαρέα Μέταλλα

- Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης, καταγραφή των επιπέδων βαρέων μετάλλων στον οργανισμό (φασματοσκοπική ανάλυση μαλλιών)

- Απομάκρυνση των ποσοτήτων βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό με χρήση κατάλληλων αποτοξινοτικών συμπληρωμάτων και συστηματικής ειδικής διατροφής

- Ανάλυση της κατάστασης του οργανισμού μετά τη ακολουθία των δράσεων απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων (αποτοξίνωση)

Παραδείγματα Ουσιών Με Σηματνική Δράση Αποτοξίνωσης

Η Σπιρουλίνα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά θρεπτικά συστατικά έχει ιδιαίτερη δράση στην αποβολή τοξινών και βαρέων μετάλλων που επικάθονται στον συνδετικό ιστό. Η φυκοκυανίνη που περιέχει η Σπιρουλίνα συμβάλλει στον έλεγχο φλεγμονών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών.

Η Χλωρέλλα ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για την καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η Χλωρέλλα έχει υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας λόγω της κυτταρικής της δομής. Αποτελείται από Σελλουλόζη και είναι εξαιρετικά δύσπεπτη. Έτσι «κλειδώνει» τα βαρέα μέταλλα αλλά και άλλες βλαβερές τοξίνες και ακαθαρσίες, οι οποίες αποβάλλονται με φυσικό τρόπο μέσω του εντέρου μας.

Το Άγριο Σκόρδο είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του αίματος, του στομάχου και των εντέρων. Απαλλάσσει τον οργανισμό από τα επίμονα κατάλοιπα του μεταβολισμού, καταστρέφει και απομακρύνει τις δηλητηριώδεις ουσίες, ιδιαίτερα από τον νευρικό ιστό, χρήσιμη ιδιότητα για αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο Κορίανδρος είναι γενικά επωφελής για το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται θεραπευτικά ως βότανο που βοηθά και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα. Έχει την ικανότητα να περνά τον αιματο-εγκεφαλιδικό φραγμό και να καθαρίζει τους ιστούς από τοξίνες, φαρμακευτικές ουσίες, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα.

Ο Ζεόλιθος αποτελεί μια νέα ουσία η οποία λειτουργεί σαν σφουγγάρι και επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση και αποβολή των δηλητηρίων και των βαρέων μετάλλων. Τα μόρια του ζεόλιθου έχουν αρνητικό φορτίο και αφού ιονιστούν, δεσμεύουν τα θετικά φορτισμένα μόρια των ελεύθερων ριζών.