Συνέπειες Βαρέων Μετάλλων στον Οργανισμό

Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη, ωστόσο κλινικά σημαντική, ιατρική κατάσταση. Εάν η θεραπευτική προσέγγιση της τοξικότητας δεν αναγνωριστεί, ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο, δύναται να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και να φέρει ακόμα και τον θάνατο.

Σχεδόν όλα τα οργανικά συστήματα εμπλέκονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, με κυρίαρχα το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ), το αιματοποιητικό, το νεφρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε μικρότερη έκταση, η τοξικότητα του μολύβδου μπορεί να προσβάλλει τα οστεο-μυϊκά και αναπαραγωγικά συστήματα.

Η επιρροή στα οργανικά συστήματα καθώς και η σοβαρότητα της τοξικότητας διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο βαρύ μέταλλο το οποίο εμπλέκεται σε κάθε περίπτωση, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο τοξικότητας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Αρσενικό: Καρδιαγγειακά, πνευµονικά, ανοσολογικά, νευρολογικά, κυκλοφοριακά προβλήµατα διακοπή του κυκλοφοριακού συστήµατος, γάγγραινα.

Βάριο: Γαστροεντερικές διαταραχές, µυϊκή αδυναµία, εµετό, διάρροια, δυσκολίες στην αναπνοή, αυξανόµενη ή µειωµένη πίεση αίµατος, µούδιασµα γύρω από το πρόσωπο, αδυναµία µυών.

Κάδμιο: Πυρετός, οξεία αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα, νεφρικά προβλήματα, οστεοπάθειες κλπ.

Μόλυβδος: Ίλιγγος, οξυθυµία, µυϊκή δόνηση, αλλαγές διάθεσης (κατάθλιψη), αυξανόµενη νευρικότητα, κούραση, ανικανότητα, αδυναµία, προβλήµατα µυών, ενδοκρινικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα κλπ.

Νικέλιο: Υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου πνευµόνων, µύτης, λάρυγγα και του προστάτη, εµβολισµός πνευµόνων, άσθµα και χρόνια βρογχίτιδα, αναταραχές καρδιάς, αλλεργικές αντιδράσεις όπως οι αναφυλαξίες δερµάτων.

Σελήνιο: Απώλεια τρίχας και νυχιών, ζηµία στον ιστό νεφρών και συκωτιού και ζηµία στα νευρικά και κυκλοφορικά συστήµατα.

Χαλκός: Ενόχληση της µύτης, του στόµατος και των µατιών, εµετός, διάρροια, ναυτία, πονοκεφάλους και ίλιγγο, ζηµία στο συκώτι και στα νεφρά.

Υδράργυρος: Μείωση της λειτουργίας του αισθητήριου και του κινητικού νεύρου, κατάθλιψη, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, μυϊκό τρόμο, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στην αυτόνομη λειτουργία (καρδιακός σφυγμός, πίεση αίματος, αντανακλαστικά), εξασθενημένο οπτικοκινητικό συντονισμό, διαταραχές στην ομιλία, άνοια, κώμα και θάνατο.

Χρώμιο: Δερµατίτιδα επαφών, έλκος του δέρµατος, ζηµία στο συκώτι, στο νεφρό, στο κυκλοφοριακό, στους ιστούς νεύρων, έλκη του διαφράγµατος, πνευµονία και άσθµα.

Αναζωογόννηση

Διατήρηση Υγείας & Ευεξίας