Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία

Τροφική δυσανεξία (μη ανεκτικότητα τροφίμων) χαρακτηρίζεται κάθε αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της.

Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν διαθέτει ορισμένα ένζυμα, απαραίτητα για να χωνέψουν συγκεκριμένες τροφές και έτσι αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες. Παράλληλα, ο οργανισμός συχνά αντιδρά αμυντικά στο συστατικό που αντιλαμβάνεται ως «εχθρική τροφή», οπότε αν η διαδικασία αυτή γίνεται συχνά (όσο συχνά καταναλώνουμε την συγκεκριμένη τροφή) σταδιακά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή φθορά, και αποδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

Μηχανισμός Δράσης Τροφικής Δυσανεξίας

Όταν υπάρχει δυσανεξία σε κάποια τροφή, το σώμα μας δεν την αφομοιώνει πλήρως. Έτσι, η ημι-χωνεμένη τροφή διεισδύει στο αίμα ως «εισβολέας» και γίνεται στόχος των ανοσοσφαιρινών IgG. Η κινητοποίηση του οργανισμού να αντιμετωπίσει τους εισβολείς πυροδοτεί διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις με την εμπλοκή του ανοσοποιητικού καθώς και άλλων οργάνων και συστημάτων.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή φθορά, και αποδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος σε παθήσεις, σωματικές και ψυχολογικές.

Αμερικάνικη μελέτη απέδειξε ότι αποφεύγοντας τροφές οι οποίες μας προκαλούν δυσανεξία αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής κατά 12 χρόνια.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην Τροφική Δυσανεξία

 • Σύγχρονος τρόπος ζωής
 • Νέες πρόσθετες χημικές ουσίες στις τροφές
 • Υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ορμονών, αντιβιοτικών
 • Καινούργιες εξωτικές τροφές
 • Αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικά, χρωστικές)
 • Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού
 • "Πλαστικοποίηση" των τροφίμων
 • Μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων
 • Μη διαφορετικότητα στη διατροφή μας

Συνέπειες της Τροφικής Δυσανεξίας

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Καθυστέρηση ανάπτυξης Επιβραδύνση του μεταβολισμού (και ως εκ τούτου παχυσαρκία)
Αρθρίτιδα Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ΣΕΕ (σπαστική κολίτιδα), Δυσκοιλιότητα, Κολικό εντέρου, Μετεωρισμό, φουσκώματα, πρηξίματα κτλ., Γαστρίτιδα – έλκος, στομάχου, Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση
Άσθμα, Ωτίτιδες Αλλεργίες, Χρόνια ρινίτιδα - Αλλεργική ρινίτιδα
Διάρροια, Γαστρίτιδα Παγκρεατίτιδα, Κοιλιοκάκη, Πολυκυστίτιδα, Παθήσεις χοληδόχου κύστης
Υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής Ατοπική δερματίτιδα, Ακμή, Ψωρίαση
Κοιλιοκάκη Κατάθλιψη, Ευερεθιστότητα, Πονοκέφαλοι – Ημικρανίες, Προβλήματα ύπνου
Διαταραχές ύπνου, Πονοκέφαλοι Διαβήτης
Δερματικές παθήσεις Αρθρίτιδα
Βρογχικό άσθμα

Αντιμετώπιση Τροφικής Δυσανεξίας

Η τροφική δυσανεξία στην E-asis αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ειδικού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει:

 1. Καταγραφή του διατροφολογικού- περιβαλλοντικού ιστορικού.
 2. Φασματοσκοπική ανάλυση τρίχας για την ανίχνευση των ποσοτήτων ιχνοστοιχείων και την αξιολόγηση της κατάστασης του οργανισμού.
 3. Εξέταση με μηχανήματα βιοσυντονισμού για λήψη επιπρόσθετων στοιχείων της κατάστασης του οργανισμού.
 4. Διαμόρφωση προσωπικού διατροφολογίου για την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μελετάται η επίδραση άνω των 400 συγκεκριμένων τροφές στην επιβάρυνση του οργανισμού. Σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος αντιμετώπισης της τροφικής δυσανεξίας δεν χρειάζεται η λήψη αίματος.

Τεστ δυσανεξίας τροφών

Από τα χρονια του Ιπποκράτη είναι γνωστό ότι η τροφή είναι η πηγή πολλών προβλημάτων υγείας και η σωστή επιλογή της μπορεί να λύσει πολλά από αυτά.

Το φαινόμενο της μη ανεκτικότητας του οργανισμού μας στα διάφορα τρόφιμα, ονομάζεται Τροφική Δυσανεξία (συχνά αναφέρεται και ως «κρυφή αλλεργική αντίδραση») και σήμερα αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών της σύγχρονης ιατρικής, αφού, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες της Βρετανικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας, το 40-50% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από αυτό. Tο τεστ τροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) με την μέθοδο του βιοσυντονισμού σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει ποιες τροφές επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι αυτές οι τροφές προκαλούν επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Το τεστ που παρέχουμε περιλαμβάνει 400 τροφές.

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί με έμφαση, ότι η Τροφικη Δυσανεξια είναι μία εξατομικευμένηβιοχημική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές και επομένως ο κάθε οργανισμός αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον.

Όταν υπάρχει δυσανεξία σε κάποια τροφή, το σώμα μας δεν την αφομοιώνει πλήρως. Έτσι, η ημι--χωνεμένη τροφή διεισδύει στο αίμα ως «εισβολέας» και γίνεται στόχος των ανοσοσφαιρινών IgG.Η κινητοποίηση του οργανισμού να αντιμετωπίσει τους εισβολείς πυροδοτεί διάφορες βιοχημιικές αντιδράσεις με την εμπλοκή του ανοσοποιητικού καθώς και άλλων οργάνων και συστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή φθορά, και αποδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος σε παθήσεις, σωματικές και ψυχολογικές.

Έχει αποδειχθεί με διάφορες επιστημονικές έρευνες, ότι η Τροφική Δυσανεξία συνδέεται άλλοτε σε μεγάλο βαθμό και άλλοτε σε μικρότερο με κάποιες χρόνιες παθήσεις και προβλήματα όπως είναι και τα πιο κάτω:

 • Επιβραδύνση του μεταβολισμού (και ως εκ τούτου παχυσαρκία)
 • Γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα), Κολικό Εντέρου, Μετεωρισμό, Φουσκώματα, Πρηξίματα, Γαστρίτιδα, Έλκος Στομάχου, Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση
 • Δερματικές παθήσεις, όπως, Ατοπική δερματίτιδα, Ακμή, Ψωρίαση
 • Άλλες δερματικές παθήσεις- προκαλούν ή επιδεινώνουν:
  1. Αλλεργία
  2. Άσθμα
  3. Πονοκέφαλο
  4. Ημικρανίες
  5. Αρθριτικά και ρευματισμούς
  6. Ίλιγγος
  7. Ινομυαλγία
  8. Κατάθλιψη
  9. Κούραση
  10. Κρίσεις πανικού